IMG_2443

Laget er bedre enn i fjor, men en så god sesongstart hadde ikke Thor André Olsen forventet.

Mo IL er ubeseiret etter sju kamper i 3. divisjon. Ikke bare det. De har vunnet samtlige. Ikke bare det. De har møtt topplag som Sortland og Bodø/Glimt 2, samt et Junkeren som var ubeseiret før de møtte bruntrøyene. Etter sju kamper har Mo IL allerede skaffet seg en luke på fem poeng i toppen av tabellen. I tillegg ga de eliteserielaget Tromsø IL særdeles hard kamp om avansement i 1. runde av NM-cupen.

– Det har gått mye bedre enn forventet, sier trener Thor André Olsen.

Sammenligner med 2011

Det er ikke det at det var uventet at Mo IL skulle kjempe i toppen. Siden forrige sesong har Kim-André Råde og Andreas Sletvold returnert etter ett år for Tromsdalen i 1. divisjon, mosjøværingen Fredrik Pettersen med fortid i Glimt-systemet har sluttet seg til laget og midtbaneveteranen Cato Jørgensen har gjort comeback. Alle særdeles gode nyervervelser på dette nivået.

– Spillertroppen i 2015 er bedre enn den vi hadde i 2014. Hvis man sammenligner med da jeg tok over igjen i 2011, så har man på en måte samme utgangspunkt. Vi har en ung, ny tropp. Vi hadde kanskje mer rutine den gang. Men som da har vi på en måte startet på nytt. Jeg hadde ikke forventet at vi skulle være ubeseiret etter sju kamper, spesielt med tanke på hvem vi har møtt, sier Olsen.

På spørsmål om de kan gå ubeseiret gjennom hele sesongen, svarer han ”ingenting er umulig, men det blir vanskelig”. Det er ikke satt noen klar målsetting om opprykk i klubben.

– Selv om vi har gode forhold i Stålhallen vinterstid, var det vanskelig å vite før seriestart hvor vi sto, siden vi omtrent ikke spilte treningskamper. Det er vel sagt at vi skal være i topp tre, men det er ikke sagt fra klubben at vi skal rykke opp i år. Samtidig har vi internt i gruppa noen målsettinger vi jobber etter. Og vi prøver å utvikle spillerne individuelt, og vår måte å spille på som lag, sier Olsen.

Små, tekniske spillere

Måten å spille på er det kan kalle ballbesittende. Ikke fordi det er ”den rette” måten å spille fotball på, men fordi det er det som passer dagens spillerstall best.

– Vi prøver å framstå ballbesittende. Men det har også å gjøre med at vi ikke har et kraftfullt lag. Vi kan ikke slå lange baller opp mot Råde og Sletvold. Vi er nødt å utvikle en spillestil ut fra de spillerne vi har, og da må vi spille langs bakken for å komme i de posisjonene der vi kan score mål på det vi er gode på, sier treneren.

– Når vi møter lag som er fysisk sterke, sliter vi. Vi har små, tekniske spillere. Vi må prøve å utnytte de ferdighetene vi har med ball for å ha størst mulig sjanse til å vinne. Hadde vi hatt en Torstein Vassdal eller en Ondrasek eller en Flo, ville vi spilt annerledes.

Utfordringen er at laget kan framstå stereotypt, uten en plan B.

– Vi har ingen tanksenter å sette inn når ting ikke fungerer, så vi kan ikke bare bytte måte å spille på for å endre kampbildet. Vi kan selvfølgelig flytte opp en luftsterk midtstopper, men vi har ikke mange av dem heller. Rainer (Bergersen, hjelpetrener) og jeg jobber med å bygge en spillestil etter mannskapet. I løpet av mine to perioder som trener i Mo IL har vi vel brukt alle tenkelige formasjoner for å finne det som passer best til det man har.

Kan prestere på høyere nivå

I år har de fått det til å klaffe – så langt i hvert fall. I og med at mange i dagens spillertropp også var med i 2013 da laget ble nummer seks i 2. divisjon, mener Olsen de har vist at de kan prestere også på det nivået.

– Per nå kjemper vi om opprykk. Om vi gjør jobben vår resten av sesongen, så er det opp til klubben å legge bedre til rette for spill i 2. divisjon enn sist vi var der. Vi må bestemme oss for om vi skal forbli en klubb som utvikler spillere for spill på høyere nivå i andre klubber, eller om vi skal gjøre det som skal til for å etablere oss i 2. divisjon. Per nå er vi et lag som kan være topp tre i 3. divisjon og gjøre en og annen god sesong på nivået over. Skal vi etablere oss som et 2. divisjonslag må vi ha bedre rammebetingelser.